Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jeżynowa fantazja"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 722
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 722
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder, sól, masło i żółtko. Zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 20 minut w temperaturze 200°C.
Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw, aby spę czniała. Jeżyny przebierz, opłucz, 2/3 owoców odłóż. Pozostałe jeżyny zmiksuj z 1/4 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubij. Połowę spęczniałej żelatyny rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj z mu- sem, bitą śmietaną i połową całych owoców. Masę wylej na wystudzony spód. Chłodź godzinę.
Jogurt utrzyj z kwaśną śmietaną, resztą cukru i ostatnim cukrem waniliowym. Pozostałą żelatynę rozpuść. Dodaj do masy jogurtowej. Wylej ją na warstwę owocową. Rozłóż resztę jeżyn. Schładzaj 2 godziny.Źródło: Naj