Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp faszerowany grzybami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2498
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 196
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 181
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 744
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2498
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 196
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 181
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 744
Składniki
Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Bardzo dokładnie umyj całego karpia. Osusz.
Natrzyj karpia pieprzem i solą, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
Namocz grzyby (najlepiej na całą noc). Ugotuj je w tej samej wodzie, osącz i posiekaj.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, a w razie potrzeby podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Tak przygotowanym farszem napełnij karpia. Zepnij go wykałaczkami i zasznuruj dratwą.
Rybę ułóż w brytfannie, polej 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlej wodą spod grzybów i piecz przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlej powstałym sosem.
Po upieczeniu podziel ostrożnie karpia na dzwonka. Udekoruj go natką pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryn.Źródło: Tele Tydzień