Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kołaczki z makiem"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 149
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3847
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 275
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 459
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 149
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3847
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 275
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 459
Składniki
Drożdże wymieszaj z łyżką cukru pudru, połową letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn wstaw w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej, dodaj cukier, jajko, żółtko, masło, olej, sól i wyrośnięty zaczyn.
Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Potem znów je zagnieć i odstaw na kolejne 10 minut. l Zagotuj mleko, wsyp mielony mak i podgotuj. Dodaj oba cukry, cynamon i masło.
Zagęść nadzienie biszkoptami. l Wyrośnięte ciasto pokrój na 15 części i uformuj z nich kulki. Rozłóż na blasze, odstaw i uformuj kołaczki. Zrób krawędź o grubości 1 cm i posmaruj ją rozbełtanym jajkiem. Napełnij kołacze nadzieniem makowym, udekoruj migdałami, ziarnami słonecznika i marmoladą morelową. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° C przez 15 minut do przyrumienienia.
Czas przygotowania: 70 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 289 kcal
W innej wersji, zamiast migdałami, ciasteczka z makiem ozdób kawałkami orzeszków, skórką kandyzowanej pomarańczy lub np. pokrojonym daktylem.Źródło: Na żywo