Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tortowe ciasto z galaretką, biszkoptami, brzoskwiniami, kokosem orzechami wspaniale będzie zdobić świąteczny stół m jest dość pracochłonne, ale smakiem wynagradza wszystko. Polecam spróbować.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4289
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 73
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 46
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 85
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 391
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4289
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 73
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 46
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 85
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 391
Składniki
CIASTO: Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną, puszystą pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Miksować aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodać żółtka i wymieszać.Obroty miksera zmniejszyć do minimum, dodać przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąke. Miksować tylko do połączenia. Orzechy, rodzynki i wiórki połączyć ze sobą i dodawać po łyżce do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części i wlać do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160°C i piec ok. 30minut. Studzić na kracie. Kiedy blaty ciasta będą zimne ściągnąć z nich papier.
MASA: Brzoskwinie odsączyć z syropu. 450 ml syropu zagotować ze 150 ml wody. W osobnym rondelku umieścić 150ml wody, dodać mąkę, sproszkowane budynie i żółtka. Zmiksować do połączenia. Przygotowaną miksturę wlać do gotującego się syropu, zmniejszyć ogień i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą tak aby się z nim stykała i odstawić do wystudzenia. Masło pokroić na małe kawałki i utrzeć mikserem przez ok 3 minuty. Następnie dodawać po łyżce budyniu i miksować na gładką masę (łącznie ok 7minut) na średnich obrotach.
Galaretki rozpuścić w 750 ml zagotowanej, wrzącej wodzie.
ZŁOŻENIE CIASTA: ( najlepiej złożyć w rancie, polecam @drranty) Na blaszce położyć papier do pieczenia, położyć jeden blat ciasta. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć na masie jeden obok drugiego. Wyłożyć drugą część masy i wyrównać. Położyć drugi blat ciasta, dobrze docisnąć. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć jeden obok drugiego. Tężejącą galaretkę wylać są ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego