Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-01-2019
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany, nie mogło zresztą być inaczej. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Miło było patrzeć jak zaraz po upieczeniu znika kawałek za kawałeczkiem, do ostatniego okruszka. Dodam, że użyłam domowego powidła śliwkowego. Powoli kończą mi się zapasy, w tym roku muszę nasmażyć dwa razy więcej powidła, a wiadomo, że takie domowe najlepsze. Ciasto bardzo polecam. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3003
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3003
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy.
Do blaszki: Jedną część jasnego ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto smarujemy powidłem śliwkowym, a na powidło skubiemy ciemne ciasto.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia: Bezę wykładamy równomiernie na ciemne skubane ciasto. Następnie na bezę skubiemy pozostałe jasne ciasto.
Pieczenie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.