Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i pyszne ciasteczka bez jajek.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3817
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 257
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 256
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3817
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 257
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 256
Składniki
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, masło i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić 1 godz. w lodówce. Następnie rozwałkować przez folię (aby ciasto nie przylepiało się do wałka) i foremką wycinać ciasteczka. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 150ºC na 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i trzonkiem od wałka zrobić wgłębienie na środku każdego ciasteczka. Ponownie włożyć do piekarnika na jeszcze 15 minut. Gdy ciasteczka są upieczone, przygotować galaretkę. 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Poczekać aż zacznie tężeć (można włożyć miskę z galaretką do zimnej wody). Mocno tężejącą galaretkę nakładać łyżeczką we wgłębienia w ciasteczkach. Odstawić aż galaretka całkowicie stężeje. Aby wykorzystać resztę galaretki można dolać do nie pół szklanki gorącej wody. Dzięki czemu galaretka ponownie się rozpuści i nie będzie sztywna. Można przelać ją do pucharków.