Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Maślane zajączki"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2511
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 298
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 187
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2511
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 298
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 187
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Składniki
Mleko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Odstaw na 10 minut. Zaczyn połącz z mąką, masłem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 16 kawałków. Uformuj z nich placuszki. Natnij je i lekko rozchyl. Zlep po 2 placuszki, tak by przecięcia znajdowały się w przeciwnych kierunkach. W ten sposób powstaną główki z uszami oraz tułowia zajączków. Z rodzynek zrób oczy oraz noski.
Bułki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wierzchy ciastek posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
godz.; Sztuka: 385 kcal; Cena sztuki: ok. 0,80 zł.Źródło: Naj