Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miks w cieście, czyli Galette"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 155
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 155
Składniki
Jabłko umyj, obierz, pokrój, usuwając pestki. Wrzuć do rondelka, dodaj rodzynki, pokrojone morele, cukier, podlej kilkoma łyżkami wody (lub syropem z gruszek). Podduś.
Wymieszaj mąkę, cukier i sól, dodaj masło, wodę (możesz użyć robota), po czym zagnieć na gładko. Uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 6 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek (brzegi wyrównaj nożem). Nałóż duszone owoce i kawałki gruszki. Brzegi ciasta zostaw wolne.
Zagnij brzegi ciasta na owoce. Ciasto posmaruj stopionym masłem. Galette połóż na blachę na papier do pieczenia. Piecz w 200oC 25-35 min (do zrumienienia). Podaj ciepłe.Źródło: Świat kobiety