Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ani się obejrzymy, a będzie tłusty czwartek , który jest chyba jednym z moich ulubionych dni, kiedy można się obżerać do woli pączkami, chrustami-faworkami itp.,dlatego przedstawiam wam mój ulubiony przepis na pączki, który z powodzeniem od lat wykorzystuję, nie tylko w tłusty czwartek.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 148
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3845
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 274
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 428
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 148
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3845
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 274
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 428
Składniki
Drożdże zasyp jedną łyżka cukru, poczekaj aż się rozpuszczą i dodaj ciepłe mleko oraz 2 szklanki przesianej mąki, wszystko razem wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto potroi swoją objętość dodaj utarte żółtka z jajkiem i resztą cukru, alkohol, połowę masła, szklankę przesianej mąki, zamieszaj. A następnie dodaj resztę przesianej mąki i drugą połowę masła. Wszystko razem porządnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto porządnie przemieszaj.
Ciasto wyłóż na blat posypany mąką, a następnie ugniataj < jeżeli będzie trzeba podsyp mąką> tak aby nie przywierało do blatu. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm, a następnie przy użyciu szklanki powycinaj koła. Na każdy krążek nałóż łyżeczką niewielką ilośc marmolady.
Każdy krążek z marmoladą sklejaj formując kulkę, a następnie gotowe kulki układaj na ściereczce w odległości około 2 cm, gdyż ciasto cały czas rośnie.
Pączki smaż w roztopionym i rozgrzanym smalcu < w takiej ilości aby pączki mogły swobodnie pływac> , na bardzo wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor.
Usmażone pączki wykładaj na papierowy ręcznik tak aby odsiąkły ze zbędnego tłuszczu i odstaw do ostygnięcia.
Zimne pączki posyp z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego !!!