Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiający smak i aromat jesiennych owoców pigwowca japońskiego zamknięty w delikatnych piankach. Sekret smaku tkwi w musie ze świeżych owoców pigwowca i syropu na bazie cukru trzcinowego i miodu naturalnego.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3848
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 277
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 482
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3848
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 277
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 482
Składniki
400 g umytych pozbawionych pestek i gniazd nasiennych owoców pigwowca podlewam 4 łyżkami wody. Doprowadzam do zagotowania i wolno gotuję aż owoce zaczną się rozpadać.
Miękkie owoce miksuję na gładki mus za pomocą blendera.
Żelatynę w listkach do namoczenia zalewam zimną wodą.
Mus pigwowy, białka (z lodówki) umieszczam w dzieży robota i końcówką rózgą ubijam na sztywną masę.
W tym czasie z cukru, miodu i wody gotuję syrop. Syrop ma osiągnąć temperaturę 110°C.
Miksując na średnich obrotach, cienką strużką wlewam syrop do masy białkowo-owocowej.
Po dodaniu całego syropu zwiększam bieg robota i dodaję odsączoną z wody żelatynę, miksuję do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Owocową masą napełniam worek cukierniczy z ozdobną tylką i wyciskam na papier do pieczenia lub silikonowe maty porcje pianek.
Pozostawiam na noc w temperaturze pokojowej do wysuszenia.
Następnie zdejmujemy z papieru lub mat, sklejamy spodami po 2 sztuki i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią kukurydzianą.
Takie pyszne pianki można przyrządzać z różnych musów owocowych np. z czarnej porzeczki.