Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik na piwie"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Jajka ucieram z cukrem, dodaję miód i olej. Suche przesiane ucieram z masą jajeczną. Pod koniec wlewam piwo, mieszam. Piekę w formie 23 x 33 cm wyłożonej papierem ok. 35 min w 175°C.
Żelatynę zalewam połową soku z pomarańczy, odstawiam. Żurawinę i jabłka podlewam resztą soku pomarańczowego i prażę na małym ogniu, dodając cukier i skórkę pomarańczową. Owoce miksuję i przecieram przez sitko (pozbywam się skórek i pestek), 2 łyżki odkładam. Do reszty dodaję żelatynę i podgrzewam do rozpuszczenia.
Z piernika ścinam wyrośniętą „górkę”, rozdrabniam, łączę z masłem i rozpuszczoną czekoladą. Formuję kulki. Ciasto kroję na 2 blaty.
Tężejące owoce wykładam na jeden blat, przykrywam drugim, dociskam.
Białą czekoladę rozpuszczam, łączę ze zmielonym twarogiem. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z masą twarogową.
Wykładam na wierzch piernika i ozdabiam odłożoną masą owocową. Zanim stężeje, wciskam w biały krem czekoladowe kulki.
Sylwia Drożdż z MielcaŹródło: Kobieta i życie