Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek rozetkowy z wiśniami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 36
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3546
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 846
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 36
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3546
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 846
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa.
Drożdże pokrusz, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, utrzyj. Wlewaj stopniowo letnie mleko, ucierając. Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce. Margarynę stop, ostudź.
Mąkę przesiej, dodaj sól, margarynę, jajko, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt, ok. 50 na 30 cm.
Posmaruj konfiturą wiśniową, posyp migdałami. Zwiń wzdłuż dłuższego boku, pokrój na 14 części. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż obok siebie kawałki ciasta. Odstaw na 10 min do wyrośnięcia. Ciasto wstaw do rozgrzanego do temp. 220°C piekarnika, piecz 30-40 min.
Lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Polukruj gorące ciasto.Źródło: Chwila dla Ciebie