Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowy marcinek"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3275
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 196
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3275
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 196
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Składniki
Przepis przysłała Marta Druć z Sokółki.
Ciasto: zmiksuj margarynę z cukrem, jajkami, żółtkami. Wlej śmietanę z sodą, wsyp mąkę. Zagnieć kruche ciasto i schłodź.
Podziel ciasto na 14 części i upiecz 14 cieniutkich placków (ok. 10 min każdy w temp. 180°C).
Krem: żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Kremówkę oraz pozostałą śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem oraz zagęstnikami do śmietany. Połącz z ostudzoną żelatyną.
Zimne placki przełóż kremem śmietanowym. Lekko dociśnij, wstaw do lodówki, aby ciasto stężało. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, polej ciasto. Na wierzchu ułóż cząstki pomarańczy.
Lukier wymieszaj z barwnikiem pomarańczowym, udekoruj wierzch oraz boki ciasta.
<strong>Czas przygotowania 240 min, ilość porcji 25, cena za porcję 1,50 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie