Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach, puszyste i jednocześnie kruche rogaliki drożdżowe to świetna propozycja dla wielbicieli wypieków drożdżowych i nie tylko.
Miska, waga, ewentualnie malakser, blaszki do pieczenia
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 201
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3988
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 366
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 939
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 201
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3988
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 366
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 939
Składniki
Drożdże, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki i ciepłe (nie gorące!) mleko wymieszać razem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. W tym czasie do dużej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać resztę cukru, resztę ciepłego mleka, pozostały cukier i rozbełtane 2 jajka. Następnie dodać gotowy rozczyn drożdżowy i na koniec przestudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać przez kilka minut ręcznie lub w malakserze. Przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 minut ( do podwojenia objętości). W międzyczasie dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Po kolei każdą cześć rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 lub 16 trójkątów ( w zależności jak duże rogaliki chcemy otrzymać). Na każdym trójkącie, bliżej podstawy położyć łyżeczkę powideł lub dżemu i zwinąć w kształt rogalika rozpoczynając od podstawy trójkąta w kierunku jego wierzchołka. Tak uformowane rogaliki ułożyć na przygotowanej blaszce w pewnych odległościach ( rogaliki rosną podczas pieczenia) i posmarować rozbełtanym jajkiem. To samo zrobić z pozostałymi 3 częściami ciasta. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, góra-dół. Przed pieczeniem uformowane rogaliki powinny "odpocząć" około 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 12- 15 minut, aż rogaliki się zarumienią. Upieczone wystudzić przed jedzeniem. Można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego:)