Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najlepszych placków jakie jadłam!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 156
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 156
Składniki
CIASTO: 20 dag margaryny, 0,5 kg mąki, 1 szkl. śmietany, 1 łyżkę smalcu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jaja - zasiekać, wyrobić, utworzyć wałek-podzielić go na PÓŁ. Upiec z jednej połowy: dwa puste placki; z drugiej połowy : utworzyć 3 części i upiec 3 roladki z makiem. UWAGA! ROLADKI UPIEC NA MNIEJSZEJ BLASZCE NIŻ 2 KRUCHE PLACKI, poniewaz placki nam się ,,skurczą'''' a roladki ,,urosną''''.
MAK DO ROLADEK: Mak sparzyć i zemleć. 2 białka ubic na pianę, dodawać 0,5 szkl. cukru, żółtka, mak, bakalie, olejek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. (Oczywiście mozna użyć gotową masę makową z puszki:)
MASA BUDYNIOWA: Ugotować budyń z 0,5 l. mleka, 7 łyżek cukru i budyniu śmietankowego Dra Oetkera. Utrzeć masło, dodać zimny budyń.
MASA KOKOSOWA: Miksować 4 łyżki śmietany z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać kokos. (o ile dobrze pamietam, ja robię ją z 1,5 porcji)
WYKONANIE: 1. placek kruchy ->na to pół porcji masy budyniowej ->na to 3 roladki makowe -> pomiędzy roladki masa kokosowa ->druga połowa masy budyniowej -> przykryć 2. plackiem kruchym. Polać polewą. Placek najlepszy jest na drugi dzień.