Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodki bukiet dla mamy. Kosz pełen kwiatów"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3945
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 327
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 860
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3945
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 327
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 860
Składniki
<strong>Ananas pokrojony na cienkie okrągłe plastry i ususzony w piekarniku przypomina prawdziwe kwiaty.</strong>
Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj. Teraz dodaj przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Okrągłą formę na babkę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką i przełóż do niej ciasto.
Wstaw je do nagrzanego piekarnika, piecz w 150° C około 30 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 170° C i piecz jeszcze 20 minut. Następnie ciasto w formie odstaw do wystygnięcia. Po ostygnięciu babkę przekrój na 3 blaty.
Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z połową cukru pudru w kąpieli wodnej, a następnie odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puch z cukrem wanilinowym i resztą cukru pudru.
Następnie stopniowo dodawaj utarte i ostudzone żółtka z cukrem. Mieszaj wszystko delikatnie tak, aby powstał gładki krem.
Wierzch babki będzie tworzył spód koszyczka. Nasącz tę część ciasta połową rumu i posmaruj jedną trzecią kremu. Ułóż na nim środkową część babki, nasącz resztką rumu i posmaruj połową pozostałego kremu.
Na wierzchu ułóż ostatni blat ciasta, posmaruj go cienką warstwą kremu oraz połową (podgrzanej i ostudzonej) polewy. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim wierzch.
Masę marcepanową podziel na 3 części. Uformuj z niej długie, wąskie wałeczki i zapleć z nich warkocz, który utworzy ucho koszyka. Polej ucho polewą czekoladową, odstaw do zastygnięcia, a następnie umieść je po bokach babki.
Udekoruj koszyk jadalnymi kwiatami, np: kabaczka, nasturcji, szczypiorku albo fiołkami, nagietkami lub bratkami.
110 minut Porcja: 393 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie