Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten śmietanowiec jest pyszny, bardzo delikatny, rozpływa się w ustach. Do tego jest ekspresowy do zrobienia i bardzo prosty.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3834
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 330
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3834
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 330
Składniki
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste. Najważniejsze jest, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. I tak zimną śmietanę przelałam do miski miksera. Wsypałam śmietan - fixy, cukier puder i cukier waniliowy. Śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania gęstego dość sztywnego kremu. W trakcie ubijania warto osłonić sobie miskę ręcznikiem kuchennym, bo śmietana chlapie na boki. Trzeba też cały czas kontrolować proces ubijania, aby nie przebić śmietany i nie zrobić masła. Formę o wymiarach ok. 20x20cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników kakaowych. Na nich rozsmarowałam ok. 4 łyżki kremu, tworząc cienką warstwę śmietanową.Na kremie ułożyłam następną warstwę herbatników, znów krem i tak do skończenia produktów. Łącznie wyszło mi 4 warstwy kremu i pięć warstw ciastek. Na wierzchu powinna być warstwa herbatników. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę mleczną. Odczekałam chwilę i wymieszałam dokładnie aż do rozpuszczenia się czekolady. Płynną czekoladą posmarowałam ciasto i schowałam je do lodówki. Ciasto chłodziłam całą noc aby herbatniki dobrze zmiękły.