Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 120
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 703
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 120
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 703
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 81
Składniki
Wykonanie Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do tak utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę. Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt, posmarować zimną wodą i wyłożyć połowę masy makowej. Następnie delikatnie zwinąć w rulon. Strucle zwijamy w papier do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40-45 minut.
Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Wystudzony mak osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać.
Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Ostudzoną strucle udekorować lukrem.