Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4381
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 80
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 63
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 100
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 420
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4381
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 80
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 63
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 100
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 420
Składniki
By suflet nie opadł, nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia. Można też dodać do już ubitej masy łyżeczkę mąki kukurydzianej.
Ustaw na małym ogniu garnek z wodą. Na garnku umieść miskę z pokrojoną lub drobno pokruszoną czekoladą. Cały czas mieszaj, do czasu, aż czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej. Ubij mikserem schłodzoną śmietanę, a następnie włóż ją do lodówki.
Rozdziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder (odłóż jedną łyżkę cukru). Ubijaj dalej, do momentu, gdy piana będzie gęsta i lśniąca.
Żółtka zmiksuj z odłożoną łyżką cukru pudru, aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodawaj ciepłą czekoladę, a następnie ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszaj wszystkie .
Na koniec dodaj wyjętą z lodówki bitą śmietanę. Połącz ją ostrożnie z masą czekoladową.
Przygotuj 6 foremek do sufletów (albo małych miseczek żaroodpornych lub silikonowych foremek do muffinek). Posmaruj je dokładnie cienką warstwą masła i każdą napełnij czekoladową masą do 2/3 wysokości.
Wstaw foremki na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Posyp kakao, udekoruj listkami melisy, podawaj po wyjęciu z piekarnika.Źródło: Olivia