Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupełnie inny smak szarlotki. Moja wzbogacona jest pigwowcem, miętą i skórką z limonek.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 145
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3827
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 308
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 145
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3827
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 308
Składniki
Blaszka do tarty 25 cm. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w paski, przekładamy do garnka. Dodajemy startą skórkę z limonek, pokrojone w plasterki pigwowce ( środek wyrzucamy ). Prażymy jabłka na średnim ogniu, często mieszając. Pod koniec dodajemy posiekaną miętę a po wyłączeniu palnika dajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Studzimy. Jabłka powinny być lekko kwaskowe. Ciasto. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło i zagniatamy na kruszonkę. Potem dodajemy jajka i zagniatamy ciasto na gładką masę. 1/4 ciasta chowamy do lodówki, resztę wałkujemy i przekładamy do formy. Nadmiar ciasta odcinamy nożem lub rolując wałkiem. Spód i boki ciasta posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej.
Na ciasto nakładamy nadzienie z jabłek, wyrównujemy. Z reszty ciasta wycinamy dowolne wzorki i dekorujemy. Pieczemy w 175 C około 60 minut.