Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny nie za słodki wilgotny tort.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 176
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 318
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 826
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 176
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 318
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 826
Składniki
Ciasto --------------------------------- Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni C. Wszystko (czyli mąkę, cukier 2 szklanki, olej, jajka, proszek do pieczenia, kakao, mleko) dodajemy do jednej miski i miksujemy mikserem. Wlewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy ciasto na pół tak aby można było je przełożyć kremem. Ciasto można nasączyć dodatkowo mieszanka kakao z mlekiem.
Krem -------------------------------- Mascarpone miksujemy z 0,5 szklanki cukru i owocami. Ilość owoców i rodzaj zależy od upodobań dotyczących smaku i intensywności owocowego smaku kremu, który chcemy osiągnąć. W przypadku bardziej kwaskowych owoców czasami trzeba dodać więcej cukru, a w przypadku bardzo soczystych czasami należy dodać do kremu odrobinę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Krem przed dodaniem do ciasta należy schłodzić w lodówce min. 15 minut. Ciasto przekładamy zastygniętym już trochę kremem i ponownie wkładamy do lodówki.
Wykończenie tortu ----------------------------------- Nadmiar kremu możemy wykorzystać do ozdobienia kremem tortu na wierzchu. Ja ze względu na konieczność przemieszczania się z nim wykorzystałam białą czekoladę która rozpuściłam i wymieszałam z odrobina barwników spożywczych tak aby powstał kolor lekko fioletowy nawiązujący do kolorystyki kremu.