Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort kawowy z migdałami"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 203
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3995
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 368
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 948
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 203
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3995
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 368
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 948
Składniki
Jajka rozbij. Żółtka utrzyj z połową cukru na krem. Z białek i pozostałego cukru ubij pianę. Obie masy połącz, wymieszaj. Dodaj zmielone migdały.
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° C przez ok. 40 minut.
Biszkopt wystudź i odstaw na noc, aby się uleżał. Następnego dnia wyjmij go z formy i przekrój poziomo na 2 placki. Na jeden wyłóż i rozsmaruj dżem. Przykryj drugim plackiem.
Z budyniu, cukru i mleka ugotuj gęsty budyń. Schłódź, mieszając go od czasu do czasu. Miękkie masło utrzyj z kawą i ubijając, dodawaj budyń.
Krem kawowy rozsmaruj na wierzchu tortu (trochę zostaw). Pozostały krem przełóż do worka cukierniczego i po obwodzie tortu wyciśnij małe kopczyki.
Tort ozdób według fantazji (np. ziarenkami kawy) i wstaw do lodówki do stężenia.
Czas przygotowania: 90 min.
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 310 kcal.Źródło: Na żywo