Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort urodzinowy składający się z kakaowego biszkoptu nasączonego ponczem cytrynowym z dodatkiem spirytusu, przełożonego kremem o smaku czekoladowym, orzechowym i chałwowym. Wierzch udekorowany opłatkiem dekoracyjnym . Tort był robiony dla fana motoryzacji to deklaracja tortu jest z takim motywem.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 324
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 849
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3944
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 324
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 849
Składniki
Biszkopt Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem i szczyptą soli dodaj żółtka, olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu przekrój na trzy blaty. Każdy nasącz wodą z cukrem, z dodatkiem soku z cytryny i kieliszkiem spirytusu.
Krem Masło wyjmij z lodówki na około 1 godziny przed przygotowaniem. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem dodaj żółtka i cały czas ubijając umieść miskę z masą jajeczną nad garnkiem z wrzącą wodą. Ubijaj do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij misę z garnka i cały czas mieszaj do całkowitego wystygnięcia żeby się masa nie zważyła.
Zmielone orzechy włoskie zalej szklanką gorącego mleka i zostaw na około 20 minut, następnie odciśnij na sicie. Masła utrzyj na puszystą masę dolewając małymi strumieniami masę jajeczną. Następnie podziel ja na trzy części. Do jednej dodaj krem czekoladowy. Do drugiej pokruszoną chałwę. Do trzeciej zaparzone orzechy włoskie.
Na pierwszy blat biszkoptu rozsmaruj masę orzechową, przykryj drugim i rozsmaruj masę czekoladową, przykryj trzecim wierzch i boki posmaruj masą chałwową( zostaw trochę kremu do dekoracji) boki tortu obsyp pokruszonymi herbatnikami. Na wierz połóż opłatek dekoracyjny i udekoruj pozostałym kremem.
Tort wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.