Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort, idealny na 10 urodziny Smakera :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3811
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 248
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 230
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3811
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 248
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 230
Składniki
Biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, potem wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku, mąkę, proszek, amoniak i kakao, wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Krem: Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym i na kipiące wlewamy powstały budyń, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę śmietanowa: Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
Przekładamy: Biszkopty przekrawamy na pół. Krem dzielimy na 3 części. Na spód dajemy biszkopt ciemny, smarujemy jedną częścią kremu, przekładamy biszkoptem jasnym, smarujemy połową masy śmietanowej, układamy pokrojone truskawki, smarujemy pozostałą masą śmietanową, przekładamy drugim biszkoptem ciemnym, smarujemy drugą częścią kremu, przekładamy drugim biszkoptem jasnym, po wierzchu i po bokach smarujemy trzecią częścią kremu , układamy truskawki i dowolną dekorację.