Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort wiśniowy"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3858
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 507
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 152
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3858
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 282
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 507
Składniki
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao, a na koniec dodaj olej. Ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 165 °C. Poczekaj, aż korpus ostygnie i przekrój go.
Wymieszaj jogurt z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz startą na drobno skórką z cytryny. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, poczekaj, aż napęcznieje, a następnie rozpuść. Wmieszaj ją ostrożnie do kremu jogurtowego. Dodaj sok z cytryny i lekko wmieszaj ubitą na sztywno śmietanę. Połowę tej masy dopraw 15 dag zmiksowanych lub pokrojonych drobno wiśni i likierem wiśniowym.
Włóż do tortownicy jedną część korpusu i na zmianę nanoś różowy i biały krem. Przykryj drugą częścią i poczekaj, aż stężeje. Po tym czasie udekoruj tort bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i resztą wiśni. Czas przygotowania: 70 minut (bez tężenia)
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 216 kcal.Źródło: Na żywo