Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
idealny nie jest na pewno, ale wiem że wywołał uśmiech na Twarzy Solenizantki ! jeszcze raz Sto Lat Karolinko :*
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 28
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 109
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 74
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 28
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 109
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 74
Składniki
Pieczemy biszkopt z 5 jaj. Ja upiekłam taki jak w tym przepisie tylko w kwadratowej blaszce o boku 24 cm: https://smaker.pl/przepis-tort-z-masa-budyniowa-czekoladowa,111296.html. ostudzony przecinamy na 3 blaty. Placek ryżowy: pianki razem z golden syrupem stawiamy na kąpiel wodną, dodajemy ryż i masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia [użyłam tej kwadratowej]. odkładamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.
Masa budyniowa: Mleko zagotowujemy z cukrem. Mąki i kakao rozpuszczamy w 2/3 szklanki mleka. Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Ucieramy masło na puch, po czym dodajemy po łyżce budyniu. Na końcu kroimy czekoladę na małe kawałki i wsypujemy do masy. Mieszamy szpatułką. Masę wkładamy do schłodzenia.
Masa maślana: masło ucieramy dodajemy po dużej łyżce cukru aż do wykończenia i 2 łyżki mleka gdzieś w połowie ucierania. Przekładamy tort: blat ponczujemy-1/2 masy kakaowej -blat naponczowany-1/2 masy kakaowej-blat. Cały tort chłodzimy. Obkładamy go bardzo szczelnie masą maślaną [tak żeby masa cukrowa nie stykała się z masą cukrową ponieważ ją rozpuści].
Teraz możemy obłożyć tort masą cukrowa. Dekorujemy. Z placka ryżowego formułujemy aparat obkładamy plastyczną czekoladą i stawiamy go na tortcie [niekoniecznie ale ten tort był dla pani Fotograf akurat]