Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Truskawkowe ślimaki"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3611
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 130
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3611
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 130
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 860
Składniki
Jajka rozbij wprost do miski, dodaj mleko i wymieszaj trzepaczką. Dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, łyżkę oleju i ponownie dobrze wymieszaj. Jeżeli znajdziesz czas, wstaw ciasto do lodówki na 30 min.
Rozgrzej patelnię, lekko posmaruj ją olejem i wlej niewielką chochelkę ciasta. Okrężnym ruchem rozprowadź ciasto po całej powierzchni i smaż 2 minuty do zrumienienia. Następnie obróć naleśnik i podsmaż drugą stronę. Powtarzaj tę czynność dopóki nie wykorzystasz całego ciasta.
Gotowe naleśniki smaruj dżemem i zwijaj je z jednej strony tylko do połowy długości, z drugiej – w 1/3, formując w ten sposób ślimaki.
Tak zwinięty naleśnik pokrój na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Z kawałków lukrecji lub czekoladowych dekoracji zrób ślimakom różki, oczy z małych cukrowych kuleczek lub gwiazdek i przyklej je marmoladą.
Ślimaki układaj na talerzach udekorowanych listkami mięty i kwiatami.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 315 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie