Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiatraczki z brzoskwiniami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 40
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 91
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 40
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 91
Składniki
Brzoskwinie przełóż do sitka i poczekaj, aż ścieknie zalewa. Wymieszaj twaróg z cukrem oraz jajkiem. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy tak, aby powstał prostokąt o rozmiarach ok. 35 x 50 cm, po czym pokrój go na 12 kwadratów.
Każdy kwadrat natnij od każdego rogu w poprzek w kierunku środka w ten sposób, aby środka nie rozkroić. Rogi ciasta przełóż w połowie mniej więcej tak, aby powstał kształt wiatraczka.
Przenieś wiatraczki na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem, a do środka każdego połóż trochę nadzienia twarogowego i połówkę brzoskwini.
Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku w 200° C przez ok. 30 minut. Gdy wiatraczki się upieką, przenieś je na kratkę i posmaruj podgrzanym dżemem.
W innej wersji wiatraczki możesz zrobić z kawałkami jabłka. Przed pieczeniem posyp owoce szczyptą cynamonu, ciasteczka będą pyszne!
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja ok. 247 kcal.Źródło: Na żywo