Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do niedzielnej kawusi , na domówkę czy na koleżeńską kawę .
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Składniki
Biszkopt.: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ( do podwojenia się składników ) dodajemy do niej powoli mieszankę z produktów sypkich ( mąka pszenna , kakao , orzechy i proszek do pieczenia ) wylewamy do formy ( u mnie rant cukierniczy o wymiarach ; 6 herbatników na 4 herbatniki ) w której dno jest wyłożone papierem do pieczenia . Pieczemy około 30 minut w 175 °C , po wyciągnięciu z piekarnika rzucamy do z wysokości kolan na ziemię następnie obracamy i odrywamy papier i studzimy .
Masa budyniowa.: około 700 ml mleka zagotować w reszcie mleka rozmieszać budynie z cukrem , gdy mleko się zagotuje wlewamy rozmieszany budyń i gotujemy do zagęszczenia i do puszczenia tak zwanych oczek . Jeszcze ciepły wlewamy na biszkopt i pozastawiamy do lekkiego przestudzenia i układamy na nim biszkopty .
Na warstwę herbatników wykładamy puszkę masy krówkowej ( ja masę lekko podgrzewam w garnku ) na masę krówkową układamy kolejną warstwę herbatników i pozostawiamy około 30 minut do schłodzenia .
Po upływie około 20 minut możemy robić bitą śmietanę którą wykładamy na drugą warstwę herbatników .
Bita śmietana.: Zimną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy śmietanko-fix-y oraz cukier puder i ubijamy do puszystej , sztywnej masy ( uważać żeby nie przebić śmietanki ) . Ubitą śmietanę rozprowadzamy równomierni po całości i robimy wzorki ( ja używam łopatki ząbkowej ) i posypujemy orzechami mielonymi i czekoladą .