Desery Przepis na:
3 w 1 ciasto tortowe

Składniki
- jajka 7 szt
- mąka 1 1/2 szkl
- cukier 1 szkl
- olej 1/2 szl
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- wiórki kokosowe 1/2 szkl
- kakao 2 łyżki
- mak lub orzechy 1/2 szl
- krem do karpatki 1 opak
- dżem z czarnej porzeczki
- mleko
- masło lub margaryna 1 kostka
- galaretka
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
1. przygotowujemy ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy,
2. ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kokos, do drugiej kakao, do trzeciej mak lub zmielone orzechy,
3. na przygotowaną blaszkę wykładamy na przemian po 1 łyżce z każdego ciasta, pieczmy ok 30 min w 180 st,
4. krem przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu,
5. wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części, jeden placek smarujemy dżemem, na to rozkładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugim plackiem, smarujemy resztą kremu,
6. przygotować galaretkę, wystudzić, pokroić w kostkę, rozłożyć na wierzchu ciasta, schłodzić,
jeśli ktoś lubi wilgotne ciasta może placki przed nałożeniem kremu nasączyć
smacznego
Komentarze do przepisu (2)

ciacho50 28 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Ciasto bardzo pięknie się prezentuje. Do kawki nie trzeba mnie namawiać ;) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz