Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni klasyk. Robiłam już Malinową chmurkę, Wiśniową chmurkę, przyszedł czas na Agrestową. Tym razem do masy śmietanowej dodałam trochę galaretki i też wyszła dobra.
Blaszka 25 X 21 cm wyłożona papierem do pieczenia.
Składanie:
* ciasto kruche
* warstwa agrestowa
*warstwa śmietankowa
*beza
Ciasto kruche.
Masło kroimy w drobną kostkę i razem z resztą składników miksujemy w robocie kuchennym.
Wyrobionym ciastem pokrywamy spód blaszki, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Potem posypujemy płatkami i pieczemy w 185 C ok. 20 minut.
Ciasto wyjmujemy z blaszki, studzimy.
Blaszkę wykładamy nowym papierem.
Beza.
Białka najlepiej w temperaturze pokojowej ubijamy z solą na sztywno. Potem dalej ubijając stopniowo dosypujemy cukier.
Na koniec dajemy mąkę i mieszamy szpatułką.
lśniącą masę przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i pieczemy w 135 C około 60 minut, ale może to zająć więcej czasu.
Upieczoną bezę pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Można bezę na papierze zsunąć i uwolnić blachę do składania ciasta.
Warstwa z agrestem.
Opłukany agrest zalewamy wodą do jego pokrycia.
Gotujemy do momentu delikatnego zawrzenia wody i zdejmujemy z palnika.
Kompot przelać przez sito do innego saganka.
Agrest zostawić na sitku.
Kompot dopełnić wodą do 750 ml.
Zagotować, wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia.
Ostudzić do lekkiego tężenia, dodać odsączony agrest i wylać do blaszki z kruchym ciastem.
Schłodzić w lodówce do całkowitego zestalenia galaretki.
Warstwa śmietankowa.
Galaretkę ugotować i ostudzić.
Schłodzony serek mascarpone lekko wymieszać i ubić z zimną śmietaną na puch.
Stopniowo dodawać cukier.
Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.
Masę śmietankową rozprowadzić po galaretce, wyrównać szpatułką. Na wierzch ciasta ostrożnie położyć ostudzoną bezę, delikatnie docisnąć.
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na przygotowanie frużeliny z...
Odsłon: 2035
Tak przygotowana frużelina jest smacznym dodatkiem - zwłaszcza zimą-do ciast...
Odsłon: 1370
Przepis dnia
Ciasto kryzysowe, potrzebne tylko 1 jajko. Wystarczy zmiksować wszystkie skła...
Odsłon: 24928
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 59
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 232
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 156
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 845
Placki z gotowanych ziemniaków z serem pomogą uratować wczorajsze ziemniaki z...
Odsłon: 3896
Przepis dnia
Ciasto kryzysowe, potrzebne tylko 1 jajko. Wystarczy zmiksować wszystkie skła...
Odsłon: 24928
Smaczna wieprzowa mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego, w osłonce termokurcz...
Odsłon: 59
Wykorzystując sezon na cukinie postanowiłem coś zrobić z tego wdzięcznego war...
Odsłon: 232
W domu miałem akurat wszystkie składniki do tego dania , więc szybko zabrałem...
Odsłon: 156
Pyszna i szybka przekąska z cukinii z dodatkiem pieczarek,szynki i sera ideal...
Odsłon: 845
Placki z gotowanych ziemniaków z serem pomogą uratować wczorajsze ziemniaki z...
Odsłon: 3896
Składniki
Blaszka 25 X 21 cm wyłożona papierem do pieczenia. Składanie: * ciasto kruche * warstwa agrestowa *warstwa śmietankowa *beza Ciasto kruche. Masło kroimy w drobną kostkę i razem z resztą składników miksujemy w robocie kuchennym. Wyrobionym ciastem pokrywamy spód blaszki, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Potem posypujemy płatkami i pieczemy w 185 C ok. 20 minut. Ciasto wyjmujemy z blaszki, studzimy. Blaszkę wykładamy nowym papierem. Beza. Białka najlepiej w temperaturze pokojowej ubijamy z solą na sztywno. Potem dalej ubijając stopniowo dosypujemy cukier. Na koniec dajemy mąkę i mieszamy szpatułką. lśniącą masę przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i pieczemy w 135 C około 60 minut, ale może to zająć więcej czasu. Upieczoną bezę pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Można bezę na papierze zsunąć i uwolnić blachę do składania ciasta.
Warstwa z agrestem. Opłukany agrest zalewamy wodą do jego pokrycia. Gotujemy do momentu delikatnego zawrzenia wody i zdejmujemy z palnika. Kompot przelać przez sito do innego saganka. Agrest zostawić na sitku. Kompot dopełnić wodą do 750 ml. Zagotować, wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia, dodać odsączony agrest i wylać do blaszki z kruchym ciastem. Schłodzić w lodówce do całkowitego zestalenia galaretki.
Warstwa śmietankowa. Galaretkę ugotować i ostudzić. Schłodzony serek mascarpone lekko wymieszać i ubić z zimną śmietaną na puch. Stopniowo dodawać cukier. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietankową rozprowadzić po galaretce, wyrównać szpatułką. Na wierzch ciasta ostrożnie położyć ostudzoną bezę, delikatnie docisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Przepisy Desery
Desery
Puszysty i delikatny sernik z owocami
Desery
Sernik czekoladowy
Desery
Ciasteczka Cookies - przepis na amerykańskie ciastka z czekoladą
Desery
Sernik na zimno z owocami
Puszysty i delikatny sernik z owocami
Domowy sernik, ten, przypominający smak dzieciństwa i najmilsze chwile lubi c...
Odsłon: 2032
Sernik czekoladowy
Sernik jest pyszny, kremowy. Polecam.
Odsłon: 120