Do góry

Desery Przepis na:

agrestowa fantazja

Przepis dnia 2012-07-05
agrestowa fantazja

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 8824

jeśli do tej pory agrest kojarzył się wam tylko z kompotem - pora to zmienić! zdziwicie się jaki pyszny jest w wersji deserowej, w połączeniu z czekoladą i śmietaną :)

Składniki

  • Mąka pszenna/tortowa, 20 dag
  • mąka ziemniaczana, 5 dag
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • jajko, 1
  • masło`, ok 12 dag
  • cukier, 10 dag
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • agrest, 0,5 kg
  • Czekolada mleczna, 1 tabliczka
  • czekolada biała, około 3/4 tabliczki
  • śmietanka 30%, 200 ml
  • śmietanfix, 1 opakowanie
  • cukier do agrestu, około 1/2 szklanki
  • banan, 1
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
agrestowa fantazja

Przygotowanie

  1. masło utrzeć z cukrem - najwygodniej zrobić to mikserem, dodać całe jajko, i mąki z proszkiem, zmiksować na gładko. Ciasto będzie bardzo gęste, ale nie twarde. Zawinąć go w folie i dać na 1h do lodówki. schłodzone wyłożyć na blaszkę do tarty u mnie 30 cm średnicy. piec 15 minut w temp 180 stopni

  2. agrest oczyścić z szypułek i ogonków, wrzucić do rondelka, podlać 2 łyżkami wody, zasypać cukrem i trzymać na ogniu około 15 minut. odcisnąć sok. Do ciepłych owoców włożyć czekoladę (wg upodobania - u mnie mleczna :) ) Banana pokroić niezbyt drobno, wymieszać wszystko razem. ostudzić

  3. śmietankę ubić, dodać śmietanfix. Drugą czekoladę rozpuścić, można dolać trochę soku z agrestu żeby była trochę rzadsza ( 3 łyżki).

  4. Na ostudzone ciasto, wyłożyć masę agrestową, na to śmietanę i rozpuszczoną czekoladę.

  5. Całość schłodzić, po 30 minutach jest już pyszne :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 04 lipca 2012 Ja również uwielbiam agreścik a Twoja tarta musi być pyszna:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 lipca 2012 Uwielbiam agrest ( teraz to rzadko spotykany i drogi owoc) - tarta wyglada przepięknie i przepysznie. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń