Do góry

Desery Przepis na:

Aksamitny sernik z czekoladą

Aksamitny sernik z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 887

Dodano:

Odsłon: 18454

Sernik, który jest bohaterem dzisiejszego wpisu, wyszedł niesamowicie pyszny. I nie ma tym ani grama przechwalania się. Ma aksamitną konsystencję, lekki limonkowy posmak, który dobrze się komponuje z czekoladowymi drobinkami w środku

Składniki

  • na spód: pełnoziarniste herbatniki 150g
  • masło 50g
  • kakao 2 łyżki
  • masa serowa: twaróg śmietankowy 750g
  • śmietanka 30% 150ml
  • jajka 3 szt.
  • cukier 180g
  • Budyń waniliowy 1 op.
  • sok i skórka z cytryny
  • kropelki czekoladowe lub posiekana czekolada 3 łyżki
  • polewa śmietanowa: 150ml kwaśnej śmietany 18%
  • cukier 2 łyżki
  • wiórki czekoladowe do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Aksamitny sernik z czekoladą

Przygotowanie

  1. Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać miękkie masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki.
    Formę (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć papierem. Wysypać kruszonkę i szklanką dokładnie ugnieść ją po całym dnie formy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC, do piekarnika wstawić naczynie z gorącą woda.
    Masa serowa: twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić 2-krotnie. Twaróg, śmietankę, jajka, cukier, budyń, sok i skórkę limonki zmiksować razem na gładką masę, wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.
    Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.
    Tortownicę wstawić do piekarnika, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130st i piec jeszcze ok 45 minut, aż środek będzie ścięty.

  2. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem, wylać na sernik, piec 10 minut.
    Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwi piekarnika i pozostawić sernik na godzinę. Następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń