Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alfajores (czyt. alfahores) to kruche ciasteczka kukurydziane z masą dulce de leche – odpowiednikiem polskiego kajmaku. Choć etymologia nazwy alfajores nie jest znana (może mieć korzenie arabskie – w tym języku oznacza luksus), najprawdopodobniej wywodzą się z Hiszpanii. Ciasteczka cieszą się dużą popularnością w Andaluzji, ale prawdziwą karierę zrobiły w Ameryce Łacińskiej. W Argentynie uznawane są wręcz za narodowy specjał.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 177
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 319
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 828
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 177
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 319
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 828
Składniki
Połącz w misce obie mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszaj i wysyp na stolnicę (jeśli miska jest dostatecznie duża, by zagnieść w niej ciasto, możesz pominąć ostatni krok).
Dodaj do produktów sypkich masło, żółtka i likier. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienki placek (około 3 mm grubości) na podsypanej mąką stolnicy. Używając specjalnej, okrągłej foremki lub np. kieliszka, wykrawaj z ciasta krążki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i powykrawaj z niej kolejne krążki.
Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 7-10 minut. Ciasteczka nie powinny się mocno zarumienić.
Gdy upieczone ciastka przestygną, połącz je w pary i przełóż każdą porcją masy kajmakowej. Gotowe alfajores obtocz z boku w rozsypanych na talerzu wiórkach kokosowych.