Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybkie kruche ciasteczka z migdałami na zdrową przekąskę, a ja używam ich także jako coś w rodzaju wierzchniej warstwy do mazurków przepis na ok. 15 ciastek przekroju dużej szklanki
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 32
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 32
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 114
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 701
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Składniki
Mąkę mieszam z cukrem. Wbijam jajko i dodaję miękkie masło. Jeśli mam, dorzucam łyżkę mielonych migdałów.
Szybko zagniatam ciasto, najpierw łyżką potem dłonią. Szybko bo jest bardzo klejące - masło roztapia się od ciepłych dłoni. Zagniecione ciasto zawijam w folię spożywczą i pakuję na 5-8 minut do zamrażarki, żeby stwardniało i nie kleiło się przy rozwałkowywaniu.
Przygotowuję pieczątkę - układam napis z literek.
Stolnicę wysypuję mąką, rozwałkowuję ciasto na grubość ok 0,5 cm, wycinam ciasteczka foremką i stempluję :) Piekę w 160 stopniach 15-18 minut, na ostatnie 3 minutki podnoszę blachę z ciastkami na półkę wyżej i włączam górnego grilla, żeby się przyrumieniły. Mmmniaaamm :)
Te spieczone szamiemy od razu, a te ładne używam jako wierzchniej dekoracyjnej warstwy do mazurków :)