Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele razy pisałam o tym jak bardzo cenię w kuchni minimalizm. Orzechowe amarantuski z tego przepisu idealnie to obrazują, aby je przygotować potrzebne są tylko trzy składniki, minimalny wkład pracy, niewiele czasu i zero zdolności kulinarnych, a efektem sama byłam zaskoczona… pyszne, chrupiące i bardzo wciągajace ciasteczka.
1) Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, a następnie dosyć drobno posiekac w blenderze, najlepiej kielichowym.
2) Miód przełożyć do rondelka i na małym ogniu podgrzewać, aż zacznie się pienić. Zjąć z palnika, dodać orzechy oraz amarantus i dokładnie wymieszać.
3) Kiedy masa leciutko podstygnie, wyłożyć na pergamin, przykryć drugim kawałkiem i rozwałkować na grubość około 5 mm.
4) Kiedy masa zacznie tężeć pokroić ostrym nożem na prostokąty lub powycinać ciasteczka formką do ciastek. Tak przygotowane przełożyć (pomagając sobie płaską szpatułką) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5) Piec 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
6) Upieczone ciasteczka po wystudzeniu przechowyć w szczelnie zamykanym słoiku, dzieki temu zachowają swoja chrupkość.
to naprawdę 15 minut roboty w międzyczasie... etapami ...zamieszać i zapomnie...
Odsłon: 6896
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 141
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 24
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 22
Mamy teraz sezon na szparagi. Kiedyś to warzywo, było bardzo ekskluzywne ale...
Odsłon: 141
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 24
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 22
Składniki
1) Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni, a następnie dosyć drobno posiekac w blenderze, najlepiej kielichowym. 2) Miód przełożyć do rondelka i na małym ogniu podgrzewać, aż zacznie się pienić. Zjąć z palnika, dodać orzechy oraz amarantus i dokładnie wymieszać. 3) Kiedy masa leciutko podstygnie, wyłożyć na pergamin, przykryć drugim kawałkiem i rozwałkować na grubość około 5 mm. 4) Kiedy masa zacznie tężeć pokroić ostrym nożem na prostokąty lub powycinać ciasteczka formką do ciastek. Tak przygotowane przełożyć (pomagając sobie płaską szpatułką) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 5) Piec 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 6) Upieczone ciasteczka po wystudzeniu przechowyć w szczelnie zamykanym słoiku, dzieki temu zachowają swoja chrupkość.
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 215
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 209