Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ambasador kakaowo-miętowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
ok. 30 minut.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z mąką ziemniaczaną i kakao. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 17,5 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno. Masę żółtkową wymieszać z obiema mąkami, kakao i proszkiem do pieczenia. Ostrożnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40-45 minut. Upieczony biszkopt przestudzić, wyjąć z tortownicy i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Potem rozciąć na 4 blaty.
Namoczyć 2 łyżeczki żelatyny w odrobinie zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Ubić 375 ml śmietany i delikatnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną i likierem miętowym. Blaty czekoladowe przełożyć kremem miętowym. Wstawić do lodówki na 1,5 godziny. Połowę truskawek zmiksować i przetrzeć przez sitko. Pozostałą żelatynę namoczyć, a gdy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Resztę śmietany ubić z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Połączyć z musem truskawkowym i żelatyną.
Ostrym nożem wyciąć środek tortu, ale tylko do 3 warstwy ciasta kakaowego. Spód pozostawić w całości. Ostrożnie wyjąć wycięty stożek ciasta. Puste miejsce posmarować grubą warstwą kremu truskawkowego. Stożek ciasta ponownie włożyć na swoje miejsce. Cały tort posmarować pozostałym kremem truskawkowym, formując łyżką delikatne fale. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Pozostałe truskawki pokroić na połówki. Wierzch tortu udekorować truskawkami, listkami mięty i czekoladowymi laseczkami.Źródło: Życie na gorąco