Do góry

Desery Przepis na:

Amerykańska babka cytrynowa

Amerykańska babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 1265

Pięknie pachnąca, o pięknym kolorze, polecam nie tylko na święta.

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 duże jajka
  • 250 g masła
  • 1 szklaka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka i sok z 1 i 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukier puder z cukrem waniliowym, skórką z cytryny i solą ucieramy razem z masłem.

  2. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku.

  3. Do utartej masy dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Mieszamy.

  4. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną lub bułka tartą foremki z kominem przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180.C przez 50 minut.

  5. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika, a z foremki wyjmujemy po 15 minutach. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

  8. ;-XD

  9. ;-d

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń