Do góry

Desery Przepis na:

Ananasowy kąsek

Ananasowy kąsek

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 533

Dodano:

Odsłon: 6139

Ciasto kisielowo - makowe z ananasem- bardzo smaczne, ale także bardzo pracochłonne. Jednak na pewno zrobi furorę podczas rodzinnego przyjęcia :)

Składniki

  • CIASTO KISIELOWE: 5 jajek
  • 25 dag cukru pudru
  • 15 dag masła/margaryny
  • 10 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czerwone kisiele, np. wiśniowe lub truskawkowe
  • CIASTO MAKOWE: 7 białek, 1 szklanka cukru kryształu
  • Po 1 szklance maku i kokosu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • MASA: 2 budynie
  • 750 ml mleka
  • 18 dag cukru pudru
  • 1 kostka miękkiego masła
  • DO DEKORACJI: ananas w plastrach, spirytus, kokos, powidła śliwkowe
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO KISIELOWE - Oddzielić żółtka od białek. Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku, następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kisiel prosto z torebki.

  2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dokładać pianę do masy żółtkowej i delikatnie mieszać ŁYŻKĄ!!! Gdy ciasto będzie gładkie, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

  3. CIASTO MAKOWE- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, aby masa się utrwaliła (mieszać mikserem), następnie powoli dodawać mak, kokos, mąkę i proszek do pieczenia - MIESZAĆ ŁYŻKĄ!!! Piec w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 minut.

  4. MASA: Ugotować budynie - na 2 budynie zużyć 750 ml mleka, gdyż masa budyniowa musi być bardzo gęsta. Budyń ostudzić pod przykryciem, żeby nie zrobiła się skorupa na wierzchu.

    Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i dodać ostudzony budyń. Mieszać ostrożnie, żeby masa nie zważyła się.

  5. Ciasto kisielowe skropić spirytusem i posmarować powidłami śliwkowymi. Następnie rozsmarować ok. 2/3 masy. Przykryć plackiem makowym, który także należy skropić spirytusem. Rozsmarować na wierzchu i bokach resztę masy. Na górze ułożyć pólplasterki ananasa i posypać kokosem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 13 października 2013 Bardzo fajne ciasto,wypróbuję dokładnie przeczytałam przepis i przy odpowiedniej organizacji da sie zrobić.Zostawiam kciuka.Zabieram do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justin162 11 października 2013 Mniam!! Uwielbiam

http://domowe-wypieki.com/bialomak-z-bakaliami/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasik300 11 października 2013 Jeden z faworytów na swiąteczny stół,wszystkie składniki są moimi ulubionymi. Musze pomyśleć tylko co zrobię z 7 żółtkami od ciasta makowego :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 10 października 2013 ciacho wygląda na bardzo smakowite i patrząc po składnikach na pewno takie jest, duży kciuk :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń