Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny pachnacy swietami deser ,ktory mozna podawac na cieplo lub zimno.Zapach pomaranczy wprowadza w cudowny swiateczny nastroj.
Składniki
Piekarnik nagrzewamy na 180C Mleko,smietanke i maslo wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na malym ogniu tak zeby maslo sie rozpuscilo.Jesli uzywamy wanilli to rozcinamy laske i wrzucamy ja do rondelka z mlekiem jesli uzywamy cukru waniliowego wsypujemy go do mleka.
Babke panettone.
Obkrawamy .
Brazowym cukrem wysypujemy natluszczona okragla blaszke z wyciaganym dnem o srednicy 28cm.Reszte cukru zsypujemy i zostawiamy na posypke.Babke panettone obkrawamy z brazowej czesci i odcinamy spod.Tymi scinkami wykladamy blaszke.
W czasie gdy rozpuszczmy maslo w mlekirm i smietanka w misie lekko ubijamy 5 calych jajek z cukrem.Nastepnie do jajek z cukrem powoli dolewamy maslo z mlekiem i smietanka musimy sie upewnic ze mieszanka nie jest za goraca.Jesli uzywalismy laski wanilli wyciagamy ja przed zieszaniem skladnikow i wydlubujemy ziarenka ktore dodajemy spowrotem do mleka 1/3 gotowej masy wylewamy na przygotowana blaszke z panettone.
Czekamy pare minut zeby masa sie wchlonela.W tym czasie pozostala miekka czesc babki kruszymy i dodajemy do pozostalej mieszanki.Czekamy zeby dobrze nasiakla.Czekolade lamiemy na mniejsze kawalki.Gotowa mse wylewamy warstwami i przekladamy czekolada i marmolada.
Wylewamy druga warstwe i na gore kladziemy reszte czekolady i marmolady.Wierzch posypujemy pozostalym brazowym cukrem.
Pieczemy ok 35min w 180C do czasu ,az babka zrobi sie zlota na wierzchu.Wylaczamy piekarnik i odstawiamy do ostudzenia,Deser mozna podawac na zimno z cieplym budyniem lub na cieplo z lodami. Zycze smacznego :)