Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Anielskie ciasto, czyli biszkopt zrobiony z samych białek, mąki tortowej i cukru. Niezwykle puszyste i lekkie. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Ciasto udekorowane bitą śmietaną i owocami oczaruje każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Przekonajcie się sami!
okrągła forma z kominem
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13573
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4266
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43189
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 515
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 424
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 469
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13573
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4266
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43189
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 515
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 424
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 469
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy winian potasu oraz sól. Pod koniec ubijania dodajemy do piany z białek cukier i cukier waniliowy.
Odstawiamy mikser na bok. Do ubitych białek dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Składniki łączymy ze sobą przy użyciu łyżki. Ciasto powinno być puszyste i gładkie, bez grudek.
Ciasto przekładamy do okrągłej formy z kominem i wyrównujemy (formy nie smarujemy żadnym tłuszczem).
Anielskie ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, wyciągamy z formy po około 40 minutach.
Owoce i listki mięty myjemy, osuszamy z wody. Truskawki kroimy na ćwiartki.
Schłodzoną śmietankę wyciągamy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietaną dekorujemy wystudzone ciasto, na górze ciasta układamy świeże owoce z listkami mięty. Gotowe!