Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Anielskie ciasto, czyli biszkopt zrobiony z samych białek, mąki tortowej i cukru. Niezwykle puszyste i lekkie. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Ciasto udekorowane bitą śmietaną i owocami oczaruje każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Przekonajcie się sami!
okrągła forma z kominem
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11973
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16509
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5315
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11973
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16509
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5315
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy winian potasu oraz sól. Pod koniec ubijania dodajemy do piany z białek cukier i cukier waniliowy.
Odstawiamy mikser na bok. Do ubitych białek dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Składniki łączymy ze sobą przy użyciu łyżki. Ciasto powinno być puszyste i gładkie, bez grudek.
Ciasto przekładamy do okrągłej formy z kominem i wyrównujemy (formy nie smarujemy żadnym tłuszczem).
Anielskie ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, wyciągamy z formy po około 40 minutach.
Owoce i listki mięty myjemy, osuszamy z wody. Truskawki kroimy na ćwiartki.
Schłodzoną śmietankę wyciągamy z lodówki i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Bitą śmietaną dekorujemy wystudzone ciasto, na górze ciasta układamy świeże owoce z listkami mięty. Gotowe!