Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Anyżowe śnieżynki"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 145
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 145
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Dodaj 5 dag cukru pudru, zimne masło, żółtko oraz mielony anyż. posiekaj os- trym nożem, a następnie szybko wyrób ciasto.
Z przygotowanego kruchego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą lub włóż do foliowego woreczka. Odłóż ciasto do lodówki na minimum 60 minut, aby się dobrze schłodziło i nie lepiło.
Schłodzone ciasto podziel na kilka części. Za każdym razem wyjmuj tylko jedną, aby reszta dalej się chłodziła (gdy masa zbyt długo poleży w temperaturze pokojowej, trudno ci będzie wycinać ciasteczka).
Wyjęty kawałek ciasta rozwałkuj dość cienko (jeśli nie masz silikonowej stolnicy i wałka, podsyp trochę mąką pszenną). Foremkami do ciastek wycinaj ozdobne śnieżynki. Możesz też użyć maszynki do mielenia z nakładką do wyciskania ciasteczek.
Blachę wyłóż pergaminem. Układaj ciastka. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. W ten sam sposób przygotuj kolejne porcje ciastek.
Białko utrzyj z resztą cukru oraz łyżeczką soku z cytryny na gładki i gęsty lukier. Posmaruj nim upieczone i ostudzone śnieżynki. Zastudź.Źródło: Świat kobiety