Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apple pie czyli typowa amerykańska szarlotka. Jest to proste w przygotowaniu kruche ciasto z jabłkowym nadzieniem.
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 277
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 37
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 746
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 154
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 277
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 37
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 746
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 154
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, które siekamy nożem, wsypujemy cukier i sól. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Ciasto schładzamy w zamrażarce około 60 minut.
Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dusimy w garnku, w razie potrzeby podlewamy wodą, mieszamy z cukrem i cynamonem. Studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy na dno okrągłego naczynia żaroodpornego (lub tortownicy) wysmarowanego margaryną i wysypanego bułką tartą. Wykładamy uprażone jabłka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, radełkiem wycinamy paski, które układamy w kratkę na jabłkach. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 60 minut.