Do góry

Desery Przepis na:

Arbuziki z galaretki

Arbuziki z galaretki

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1929

Dodano:

Odsłon: 1081

Słodka przekąska, która dodatkowo fajnie wygląda.

Składniki

  • 3 galaretki czerwone (np. truskawkowa) + 700 ml wrzątku
  • 2 galaretki zielone (agrestowe) + 500 ml wrzątku
  • szklanka śmietanki 30%
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • wykałaczki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Arbuziki z galaretki

Przygotowanie

  1. Jedną galaretkę zieloną rozpuszczamy we wrzątku (250 ml) i studzimy.

  2. Małą keksówkę wykładamy szczelnie folią spożywczą, wylewamy pół galaretki i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

  3. Jak reszta zielonej galaretki za bardzo stężała, podgrzejcie ją kilka sekund i ostudzoną mieszamy z połową szklanki śmietanki. Wylewamy na stężały zielony spód i chowamy do lodówki.

  4. Wszystkie galaretki czerwone rozpuszczamy we wrzątku i ostudzoną wylewamy na śmietanową warstwę. Chłodzimy w lodówce.

  5. Drugą galaretkę zieloną rozpuszczamy we wrzątku (250 ml) i studzimy. Połowę galaretki łączymy z resztą śmietanki, wylewamy na czerwoną warstwę i do lodówki. Na stężałą białą warstwę wylewamy resztę zielonej.

  6. Dobrze stężały deser (najlepiej po całej nocy) wyjmujemy z formy. Kroimy w plastry (około 2 cm), a następnie w trójkąty i nadziewamy na wykałaczki.

  7. Czekoladę rozpuszczamy i za pomocą wykałaczki nakładamy kropki na galaretkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 maja No kurcze bajka, myślałem na początku, że to prawdziwy arbuz :D
SUPER deser :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń