Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka przekąska, która dodatkowo fajnie wygląda.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34132
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1330
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113582
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34132
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1330
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113582
Składniki
Jedną galaretkę zieloną rozpuszczamy we wrzątku (250 ml) i studzimy.
Małą keksówkę wykładamy szczelnie folią spożywczą, wylewamy pół galaretki i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Jak reszta zielonej galaretki za bardzo stężała, podgrzejcie ją kilka sekund i ostudzoną mieszamy z połową szklanki śmietanki. Wylewamy na stężały zielony spód i chowamy do lodówki.
Wszystkie galaretki czerwone rozpuszczamy we wrzątku i ostudzoną wylewamy na śmietanową warstwę. Chłodzimy w lodówce.
Drugą galaretkę zieloną rozpuszczamy we wrzątku (250 ml) i studzimy. Połowę galaretki łączymy z resztą śmietanki, wylewamy na czerwoną warstwę i do lodówki. Na stężałą białą warstwę wylewamy resztę zielonej.
Dobrze stężały deser (najlepiej po całej nocy) wyjmujemy z formy. Kroimy w plastry (około 2 cm), a następnie w trójkąty i nadziewamy na wykałaczki.
Czekoladę rozpuszczamy i za pomocą wykałaczki nakładamy kropki na galaretkę.