Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta tuż tuż a piernik dojrzewający nie jest zarobiony. Ratujemy się przepisem na szybkie pierniczki!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19878
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3014
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4202
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3922
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19878
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3014
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4202
Składniki
Do szklanki wlewamy 2 łyżki mleka i rozpuszczamy w nim drożdże (mieszamy łyżeczką). Wszystkie składniki dajemy do miski. Mleko również.
Zagniatamy ciasto. Blat stołu podsypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto (nie za cienko). Wykrawamy przeróżnymi foremkami. Blaszkę wykładamy papierem, na papier układamy ciasteczka i pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez 10 minut. Kontrolujemy czy pierniczki nam się zarumieniły.
Wyciągamy z piekarnika. Możemy posypać je cukrem pudem, ozdobić lukrem. Jak kto lubi. Taka ilość ciasta na Wiejskiej wystarczy na dwie pełne blaszki.