Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 156
Dodano: 08.12.2019
Odsłon: 2926
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Do szklanki wlewamy 2 łyżki mleka i rozpuszczamy w nim drożdże (mieszamy łyżeczką). Wszystkie składniki dajemy do miski. Mleko również.
Zagniatamy ciasto. Blat stołu podsypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto (nie za cienko). Wykrawamy przeróżnymi foremkami. Blaszkę wykładamy papierem, na papier układamy ciasteczka i pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez 10 minut. Kontrolujemy czy pierniczki nam się zarumieniły.
Wyciągamy z piekarnika. Możemy posypać je cukrem pudem, ozdobić lukrem. Jak kto lubi.
Taka ilość ciasta na Wiejskiej wystarczy na dwie pełne blaszki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)