Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta tuż tuż a piernik dojrzewający nie jest zarobiony. Ratujemy się przepisem na szybkie pierniczki!
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19263
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13044
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1696
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232137
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19263
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13044
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1696
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232137
Składniki
Do szklanki wlewamy 2 łyżki mleka i rozpuszczamy w nim drożdże (mieszamy łyżeczką). Wszystkie składniki dajemy do miski. Mleko również.
Zagniatamy ciasto. Blat stołu podsypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto (nie za cienko). Wykrawamy przeróżnymi foremkami. Blaszkę wykładamy papierem, na papier układamy ciasteczka i pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez 10 minut. Kontrolujemy czy pierniczki nam się zarumieniły.
Wyciągamy z piekarnika. Możemy posypać je cukrem pudem, ozdobić lukrem. Jak kto lubi. Taka ilość ciasta na Wiejskiej wystarczy na dwie pełne blaszki.