Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Baba drożdżowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Zalej drożdże letnim mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Namocz rodzynki.
Wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj roztrzepane żółtka, roztopione i ostudzone masło oraz zaczyn. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby podsyp mąką lub dodaj odrobinę wody. Pod koniec dodaj rodzynki i esencję. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw na 2-3 godziny, aby podwoiło objętość.
Natłuść formę i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto. Przykryj i odstaw na 40-50 minut. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
Piecz babkę 30-40 minut. Po wyłączeniu piekarnika poczekaj 10 minut, po czym wyjmij z piekarnika i z formy. Zrób lukier i polej nim wierzch ostudzonej babki.
12 porcji
zł porcja
Czas 5 godz.Źródło: Olivia