Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota. Polecam.
Odsłon: 467
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14166
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6094
Pychota. Polecam.
Odsłon: 467
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14166
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6094
Składniki
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i podgrzanym mlekiem. Dodać pół szklanki mąki, przykryć, odstawić na 20 minut. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Dodać drożdże, wanilię i ogrzaną mąkę. Całość wyrabiać około godziny. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, dodać sklarowane masło (masło trzeba stopić i zdjąć tworzącą się na jego powierzchni pianę). Wyrabiać jeszcze pół godziny. Znowu odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je do 2 podgrzanych i posmarowanych tłuszczem form, pozostawić do wyrośnięcia (powinno wypełnić formy). Piec godzinę w temp. 175°.
Przygotować lukier: zagotować pół szklanki wody z sokiem cytrynowym, dodać cukier. Stale mieszając ugotować syrop "do nitki" (kropla syropu spuszczona z łyżki powinna ciągnąć się nitką). Lukier ucierać drewnianą łyżką. Gdy zacznie gęstnieć, posmarować nim babki. Odstawić do zastygnięcia.