Do góry

Desery Przepis na:

Babcina babka

Babcina babka

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1768

Dodano:

Odsłon: 7344

Najlepsza, prosta wilgotna babeczka. Idealnie sprawdzi się z kubkiem mleka bądź też kawy. Polecam ;)

Składniki

  • Szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko, masło, cukier kryształ i cukier waniliowy umieścić w garnuszku i całość gotować do czasu, aż masło i cukier się rozpuści, przestudzić.

  2. . Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  3. . Białka ubić na sztywno i na sam koniec delikatnie wmieszać do masy.

  4. Gotową masę wyłożyć do foremki na babkę (jeżeli używamy innej niż silikonowa należy ją dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą), piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut.

  5. Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.

    Smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń