Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka w wykonaniu babci nie ma sobie równych. Delikatne, kruche ciasto w połączeniu z soczystym, jabłkowym nadzieniem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest tak dobra, że szybko sięgniesz po drugi kawałek. Zawsze znika tego samego dnia! Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis samodzielnie.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3531
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3531
Składniki
Margarynę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie równe części. Z każdej z nich formujemy w kulkę i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon. Całość mieszamy i odstawiamy na bok na około 10 minut. Po tym czasie odlewamy sok z jabłek do szklanki (możemy go później wypić).
Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyścielamy papierem do pieczenia.
Pierwszy kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wylepiamy nim spód blaszki.
Na spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek.
Wyciągamy drugi kawałek ciasta z lodówki, rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kładziemy na warstwę jabłkowego nadzienia. Górną warstwę ciasta nakłuwamy widelcem.
Blaszkę z szarlotką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 45-55 minut.
Przestudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!