Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka w wykonaniu babci nie ma sobie równych. Delikatne, kruche ciasto w połączeniu z soczystym, jabłkowym nadzieniem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest tak dobra, że szybko sięgniesz po drugi kawałek. Zawsze znika tego samego dnia! Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis samodzielnie.
Przepis dnia
Smaczna szarlotka na kruchym cieście, z prażonymi jabłkami oraz kruszonką.
Odsłon: 5681
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 480
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 216
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 378
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3618
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3915
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 480
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 216
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 378
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3618
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3915
Składniki
Margarynę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie równe części. Z każdej z nich formujemy w kulkę i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodajemy cynamon. Całość mieszamy i odstawiamy na bok na około 10 minut. Po tym czasie odlewamy sok z jabłek do szklanki (możemy go później wypić).
Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyścielamy papierem do pieczenia.
Pierwszy kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wylepiamy nim spód blaszki.
Na spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek.
Wyciągamy drugi kawałek ciasta z lodówki, rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kładziemy na warstwę jabłkowego nadzienia. Górną warstwę ciasta nakłuwamy widelcem.
Blaszkę z szarlotką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 45-55 minut.
Przestudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Tiramisu-włoski specjał
Desery
Szybkie oponki w 5 minut
Desery
Ciasto drożdżowe łyżką mieszane
Desery
Ciasto na gofrach
Tiramisu-włoski specjał
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 378
Szybkie oponki w 5 minut
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3618